Μπαταρία που αντέχει 6.437.375 χιλιόμετρα

Δεν είναι όνειρο, δεν είναι ψέμα, είναι αληθινή είδηση. Ερευνητής από την Tesla κατασκεύασε μπαταρία με διάρκεια ζωής 100 χρόνων. Αυτό έδειξαν, άλλωστε, οι δοκιμές και οι επιδείξεις. Μάλιστα, αυτό το χρονικό όριο ξεπερνά τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου, κάτι που δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες λύσεις την ανθρωπότητα. Όταν, μάλιστα, μια μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου δεν διαρκεί πάνω από 3 χρόνια, τότε ενός αυτοκινήτου με διάρκεια 100, είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να αναπτυχθεί.

Εφευρέτης είναι ο Τζεφ Νταν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νταλχάουζι και συνεργάζεται με την Tesla εδώ και περίπου 7 χρόνια. Στόχος του, η αύξηση της πυκνότητας της μπαταρίας και η ζωή των ιόντων λιθίου. Αυτό που έκανε πρόσφατα, όμως, ξεπερνά κάθε φαντασία. Η ιδέα του βασίστηκε στην αντιπαραβολή της τεχνολογίας Li-Ni0.5Mn0.3Co0.2-O2 NMC 532 με τη LiFePO4. Η τελευταία είναι γνωστή για την Tesla, καθώς τη χρησιμοποιεί στο Model 3 που κατασκευάζεται στην Κίνα. Την ξέρουν όλοι ως LFP, παρέχει λιγότερη πυκνότητα, αλλά πιο φθηνές τιμές, μεγαλύτερη αντοχή και ασφάλεια. Οι μπαταρίες LFP διαρκούν έως 12.000 κύκλους φόρτισης/ξεφόρτισης, αλλά η τεχνολογία του Νταν δεν έδειξε καμία πτώση απόδοσης μετά από 2.000 κύκλους. Άρα με το έγγραφο ισχυρίζεται πως η διάρκεια ζωής των μπαταριών NMC 532 ανέρχεται στα 100 χρόνια.

Επίσης, είχε παρουσιάσει μπαταρία που αντέχει 6.437.375 χιλιόμετρα, όπου η μονάδα είχε υποβληθεί σε διαρκείς δοκιμές για 4,5 χρόνια, χάνοντας μόνο το 5% της ενέργειάς της. Ο λόγος που έχει γίνει αυτό, αφορά την αλλαγή από πολυκρυσταλλικά καθόδια σε μονοκρυσταλλικά, τα οποία δεν χάνουν την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια των κύκλων φόρτισης. Η NMC 532 έχει διαφορές με την NMC 811 της LG, καθώς έχει οκτώ μέρη νικελίου στα καθόδια, για κάθε μέρος μαγγανίου και κοβαλτίου. Πέρυσι, το Tesla Model Y άλλαξε από NMC 811 σε NCMA της LG, καθώς μπορεί να είναι πιο ακριβές, αλλά διαθέτουν μεγαλύτερη πυκνότητα, άρα παρέχουν περισσότερη αυτονομία. Η NCMA περιέχει νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και αλουμίνιο για τα καθόδια, αλλά σε ποσοστό 89%, η πλειοψηφία αφορά το αλουμίνιο.

Ως εκ τούτου, οι μπαταρίες NMC 532 διαρκούν περισσότερο, μια ζωή για την ακρίβεια. Αν λοιπόν ένα αυτοκίνητο διανύει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 12.000 χιλιόμετρα, τότε αυτές οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία των σπιτιών ή στη χρησιμοποίησή τους σε άλλα αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την μπαταρία
Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την μπαταρία …
Ηλεκτρικά ελαστικά για την παρακολούθηση φθοράς
Ηλεκτρικά ελαστικά για την παρακολούθηση φθοράς …
Σύστημα ανεξάρτητης διεύθυνσης τροχών από τη Hyundai
Σύστημα ανεξάρτητης διεύθυνσης τροχών από τη Hyundai …
Τα άλματα των μπαταριών ιόντων λιθίου
Τα άλματα των μπαταριών ιόντων λιθίου
Ηλεκτρομαγνητικό σύστημα ανάρτησης από τη Honda
Ηλεκτρομαγνητικό σύστημα ανάρτησης από τη Honda …
Κβαντική τεχνολογία για τα αυτόνομα οχήματα της Hyundai
Κβαντική τεχνολογία για τα αυτόνομα οχήματα της Hyundai …
Πώς θα είναι τα μελλοντικά κοκ-πιτ της Hyundai (+video)
Πώς θα είναι τα μελλοντικά κοκ-πιτ της Hyundai (+video) …
Η Dongfeng δοκιμάζει τους ηλεκτρικούς τροχούς
Η Dongfeng δοκιμάζει τους ηλεκτρικούς τροχούς
Ψηφιακή πινακίδα ενημέρωσης στάθμευσης EV στην Κροατία
Ψηφιακή πινακίδα ενημέρωσης στάθμευσης EV στην Κροατία …
Από 12.900 ευρώ το υβριδικό Fiat Panda
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στη χώρα μας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 41.900 ευρώ στην Ελλάδα το υβριδικό Opel Astra
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στην παραγωγή το πιο ισχυρό Mazda της ιστορίας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μazda CX-30: 3 νέοι διαθέσιμοι κινητήρες e-skyactiv
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου υβριδικού Kia Sportage
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 27.250 ευρώ το Opel Mokka-e
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Mercedes EQE και AMG EQE 43 4MATIC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων