Στο… Θεό οι αναζητήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ολο και περισσότερο κερδίζουν δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε αυτό παίζουν ρόλο, βέβαια, τα κίνητρα των κυβερνήσεων και οι ανεξέλεγκτες τιμές των καυσίμων.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, θεωρείται φθηνότερο στη χρήση ένα EV από ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Γι’ αυτό και οι καταναλωτές παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αν και όπως λένε οι γνωρίζοντες, είμαστε ακόμα μακριά από το σημείο εκείνο που τα EV θα συναγωνιστούν τη δημοτικότητα και τις πωλήσεις των συμβατικών τετράτροχων.

Αν θέλαμε να το δούμε σε απόλυτους αριθμούς, αρκεί να παρατηρήσουμε ότι το Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση στην αναζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ποσοστό 173%, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τεράστια βέβαια αγορά.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα, όπως προαναφέρθηκε.

Οι Πολιτείες στις οποίες καταγράφηκαν οι υψηλότεροι αριθμοί είναι, παρεμπιπτόντως, εκείνες όπου η υιοθέτηση EV είναι ήδη προηγμένη: στην Καλιφόρνια 16,3%, στη Φλόριντα 7,4% και στο Τέξας 7,1%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την άλλη πλευρά, προσανατολίζονται στην αύξηση της παραγωγής τους, αλλά μέχρι να εξομαλυνθούν οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη διαθέσιμων ηλεκτρικών οχημάτων δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση στην τρέχουσα αγορά. Ελπίδα των κατασκευαστών και των κυβερνήσεων, είναι ότι μέχρι το 2025 θα κυκλοφορήσουν σχεδόν 50 νέα ηλεκτρικά μοντέλα, ώστε οι αγοραστές να έχουν περισσότερες επιλογές πριν από την τελική τους απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έλλειψη τσιπ «γυρίζει» τις πωλήσεις 24 χρόνια πίσω
Η έλλειψη τσιπ «γυρίζει» τις πωλήσεις 24 χρόνια πίσω …
Από 12.900 ευρώ το υβριδικό Fiat Panda
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στη χώρα μας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 41.900 ευρώ στην Ελλάδα το υβριδικό Opel Astra
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στην παραγωγή το πιο ισχυρό Mazda της ιστορίας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μazda CX-30: 3 νέοι διαθέσιμοι κινητήρες e-skyactiv
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου υβριδικού Kia Sportage
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 27.250 ευρώ το Opel Mokka-e
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Mercedes EQE και AMG EQE 43 4MATIC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων