Η έλλειψη τσιπ «γυρίζει» τις πωλήσεις 24 χρόνια πίσω

Η έλλειψη τσιπ έχει «γονατίσει» την αγορά αυτοκινήτων, καθώς τα τεράστια προβλήματα παραγωγής δεν αντιμετωπίζονται –ακόμα τουλάχιστον- με αποτελεσματικό τρόπο, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρτιος που «έφυγε» πριν λίγες μέρες ήταν ο πιο αδύναμος όσον αφορά τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τα τελευταία 24 χρόνια! Eνδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι ο χρόνος αναμονής για παραλαβή φτάνει το ένα έτος για ορισμένες μάρκες και μοντέλα.

Νέα στοιχεία που κοινοποίησε η Εταιρεία Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) αποτυπώνουν ανάγλυφα τον «εφιάλτη» που έχει δημιουργήσει η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 14,3% τον περασμένο μήνα, καθιστώντας τον, τον πιο αδύναμο Μάρτιο από το 1998, όπως προαναφέρθηκε. Ταξινομήθηκαν σχεδόν 243.500 νέα αυτοκίνητα.

Τα μόνα καλά νέα είναι ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που ταξινομούνται.

Συμφωνα με την SMMT, σημειώθηκε αύξηση 78,7% και οι νέες πωλήσεις έφτασαν τις 39.315 μονάδες στη Μεγάλη Βρετανία.

Προφανώς, η έλλειψη τσιπ θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία και παρά τις προβλέψεις ότι η προσφορά θα μπορούσε να βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι εταιρείες δεν φαίνονται βέβαιες γι’ αυτό.

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι η έλλειψη chip μπορεί να μην έχει τελειώσει νωρίτερα από το 2024 ή ακόμα και το 2025, αν και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το απόθεμα ημιαγωγών στην αγορά θα μπορούσε να φέρει σημάδια ανάκαμψης τα επόμενα τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα σύνολο μέτρων που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό των «ανωμαλιών» που προκαλούνται από την έλλειψη τσιπ. Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ford ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή της Mustang λόγω έλλειψης τσιπ, με την General Motors να σταματά επίσης στο παρελθόν τις εργασίες στο Fort Wayne για τον ίδιο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο… Θεό οι αναζητήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Στο… Θεό οι αναζητήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων …
Από 12.900 ευρώ το υβριδικό Fiat Panda
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στη χώρα μας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 41.900 ευρώ στην Ελλάδα το υβριδικό Opel Astra
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στην παραγωγή το πιο ισχυρό Mazda της ιστορίας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μazda CX-30: 3 νέοι διαθέσιμοι κινητήρες e-skyactiv
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου υβριδικού Kia Sportage
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 27.250 ευρώ το Opel Mokka-e
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Mercedes EQE και AMG EQE 43 4MATIC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων