Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά;

Πολλοί τα έχουν παρατηρήσει, λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνουν, αλλά αυτά που αναγράφονται είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Τα ελαστικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός αυτοκινήτου. Αυτά κρατούν το αυτοκίνητο στον δρόμο σε κανονικές συνθήκες και οφείλουμε κι εμείς από τη μεριά μας να μην τα πιέζουμε για να μην φθείρονται. Όλα αναγράφουν διάφορους αριθμούς και γράμματα στα πλευρά τους και καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο είτε οδηγούμε ηλεκτρικό είτε συμβατικό, να γνωρίζουμε με τι ελαστικά έχουμε εφοδιάσει τα αγαπημένα μας οχήματα.

Η πιο σημαντική πληροφορία που βρίσκεται στο πλευρό του ελαστικού αναφέρεται στις διαστάσεις του. Στη φωτογραφία βλέπουμε τους αριθμούς 185/65R15. Πριν από αυτό, μερικές φορές υπάρχουν τα γράμματα Ρ που σημαίνει επιβατικό στα αγγλικά (Passenger) ή LT (ελαφρύ φορτηγό-Light Truck). Στην περίπτωσή μας, το 185 συμβολίζει τα χιλιοστά του φάρδους του ελαστικού. Ο δεύτερος αριθμός έχει να κάνει με το ύψος, το πλευρό δηλαδή σε ποσοστό σε σχέση με το πλάτος. Άρα, το 65 υποδηλώνει πως το 65% επιφάνειας σε σχέση με τα 185 χιλιοστά, βρίσκεται στο πλευρό. Το γράμμα R, που το έχει η συντριπτική πλειονότητα σημαίνει πως ανήκει στην τύπο Radial, όπου τα λινά είναι τοποθετημένα ακτινωτά στο λάστιχο και όχι κατά μήκος του όπως περιστρέφεται και το 15, πως έχει κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί σε τροχό 15 ιντσών.

Υπάρχουν κι άλλα γράμματα, αριθμοί και πληροφορίες που παρέχει το λάστιχο και η συνέχεια δίνεται με την αξιολόγηση της ποιότητας και των δυνατοτήτων του, κάτι που κάνουν όλοι οι κατασκευαστές από το 1979 και έπειτα. Η λέξη Treadwear απαριθμεί το πόσο μπορεί να αντέξει σε νορμάλ οδήγηση και όσο ανεβαίνει, τόσο το καλύτερο, το Traction, πώς συμπεριφέρεται σε βρεγμένο οδόστρωμα, με τους βαθμούς να είναι ΑΑ, Α, Β και C και το Temperature πως στο Α μπορεί να αντέξει σε ταχύτητες άνω των 185 χλμ./ώρα, το Β ανάμεσα στα 160-185 χλμ./ώρα και το C ανάμεσα στα 135-160 χλμ./ώρα.

Το πόσο ένα ελαστικό αντέχει στην ταχύτητα, φαίνεται και σε άλλο σημείο του τοιχώματος του ελαστικού. Στην προκειμένη περίπτωση αναγράφεται το 88Τ, με το Τ να σημαίνει πως αντέχει έως τις ταχύτητες των 190 χλμ./ώρα, ενώ άλλα γράμματα, όπως το R αντέχει έως τα 170 χλμ./ώρα και το Ζ άνω των 240 χλμ./ώρα. Όσον αφορά στον αριθμό 88, αφορά το βάρος που μπορεί να αντέξει. Αν αναγραφόταν 70 αντέχει βάρος 335 κιλά, το 126 1.700, άρα το 88 τώρα, 560 κιλά. Σε πολλά ελαστικά βέβαια και άλλες αγορές, ενδέχεται και υπάρχουν φυσικά διαφορετικές μετρήσεις, αποτελέσματα και αξιολογήσεις.

Τέλος, για να γίνει γνωστή η ηλικία του και το πότε κατασκευάστηκε, το 4117 υποδηλώνει πως κατασκευάστηκε την 41η εβδομάδα του 2017. Άρα, αν αύριο το πρωί αλλάξουμε ελαστικό και γράφει για παράδειγμα 1222, σημαίνει πως κατασκευάστηκε τη 12η εβδομάδα του 2022. Αποτελεί σημαντικότατη πληροφορία, καθώς τα λάστιχα έχουν ημερομηνία λήξης ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν διανύσει χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρικό; Συμφέρει τελικά ή όχι;
Ηλεκτρικό; Συμφέρει τελικά ή όχι;
Μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών (+video)
Μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών (+video)
Απλές συμβουλές συντήρησης του ηλεκτρικού σας πατινιού (+video)
Απλές συμβουλές συντήρησης του ηλεκτρικού σας πατινιού (+video) …
Έσκασε το λάστιχο στο ηλεκτρικό πατίνι. Τώρα τι γίνεται; (+videos)
Έσκασε το λάστιχο στο ηλεκτρικό πατίνι. Τώρα τι γίνεται; (+videos) …
Πώς ξεκολλάμε το αυτοκίνητό μας από την άμμο
Πώς ξεκολλάμε το αυτοκίνητό μας από την άμμο …
Λιγότερο ρυπογόνα τα EV σε σχέση με τα συμβατικά (+video)
Λιγότερο ρυπογόνα τα EV σε σχέση με τα συμβατικά (+video) …
Αρχιτεκτονική 400V ή 800V; Ποια είναι η καλύτερη;
Αρχιτεκτονική 400V ή 800V; Ποια είναι η καλύτερη; …
Ερωταπαντήσεις για την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ερωταπαντήσεις για την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων …
Μπορούν τα diesel να λειτουργήσουν με βενζίνη;
Μπορούν τα diesel να λειτουργήσουν με βενζίνη;
Από 12.900 ευρώ το υβριδικό Fiat Panda
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στη χώρα μας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 41.900 ευρώ στην Ελλάδα το υβριδικό Opel Astra
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στην παραγωγή το πιο ισχυρό Mazda της ιστορίας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μazda CX-30: 3 νέοι διαθέσιμοι κινητήρες e-skyactiv
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου υβριδικού Kia Sportage
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 27.250 ευρώ το Opel Mokka-e
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Mercedes EQE και AMG EQE 43 4MATIC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων