Μπορούν τα diesel να λειτουργήσουν με βενζίνη;

Ένα ερώτημα και μία πιθανή λύση που θα κάνει τα diesel πιο καθαρά, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις εκπομπές CO2.

Τα αυτοκίνητα είναι τα πρώτα οχήματα που θα αλλάξουν κατάσταση και θα βρεθούν στην ηλεκτρική. Οι μοτοσικλέτες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, ενώ πλοία, αεροπλάνα και φορτηγά αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διαφοροποιηθούν και αυτά σε σχέση με το πως λειτουργούν σήμερα. Τα φορτηγά θα κάνουν λίγο περισσότερο χρόνο να αντικατασταθούν από ηλεκτρικά «αδέρφια», καθώς η ΕΕ δεν έχει επιβάλει τόσους πολλούς περιορισμούς συγκριτικά με τα αυτοκίνητα. Θα μας κάνουν παρέα για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς το πετρέλαιο θα συνεχίσει να εξορύσσεται και να τροφοδοτεί άλλες μηχανές, μεγάλες ή μικρές.

Το θέμα για τα diesel φορτηγά, είναι πώς θα μπορέσουν να γίνουν κι αυτά πιο καθαρά. Μία ιδέα έρχεται από την Αμερική, τις ΗΠΑ, όπου γίνονται δοκιμές καύσης σε κινητήρες diesel, λειτουργώντας, όμως, με βενζίνη. Το να «καις» εναλλακτικό καύσιμο σε κινητήρα εσωτερικής καύσης, είναι ό,τι καλύτερο για μερικούς, ακόμα και από την ηλεκτροκίνηση. Πάντως, για να κάψει μια μηχανή ένα καύσιμο, θα πρέπει να υπάρξουν μερικές αλλαγές, καθώς για να δουλέψει ένα θερμικό μοτέρ βενζίνης, χρειάζεται απλά ένα μπουζί για τον σπινθήρα. Στα diesel, όμως, ο τρόπος λειτουργίας είναι διαφορετικούς, αφού το πετρέλαιο συμπιέζεται στον κύλινδρο και καίγεται. Αν προσπαθήσει κάποιος να τοποθετήσει βενζίνη σε κινητήρα πετρελαίου, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει έκρηξη, αλλά και να υπάρξει, το όχημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά.

Η Cummins από τη μεριά της είναι μια εταιρεία που ασχολείται με τον διαγνωστικό έλεγχο καυσίμου μιας μηχανής, που μπορεί να δουλεύει με όλους τους τύπους καυσίμων, βενζίνη και πετρέλαιο εν προκειμένω. Και με λίγες αλλαγές, μάλιστα. Ναι μεν το μοτέρ θα χρειαστεί μερικές αλλαγές, αλλά μπορεί να γίνει, δίχως να αλλαχτούν πολλά εξαρτήματα. Και κάπου εδώ έρχεται η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ιλινόις, Κάρι Χολ για να δώσει ακόμα μία λύση, λέγοντας πως μια αλλαγή στο λογισμικό, μπορεί να κάνει το diesel να δεχτεί την πολύ καθαρή βενζίνη.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στο πλάνο για το τι συμβαίνει μέσα στους κυλίνδρους και ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε μια σωστή καύση. Χρησιμοποιεί βενζίνη, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να πειραματιστεί και με άλλη είδη, όπως είναι ο διμεθυλαιθέρας. Η Χολ προσπαθεί με μια απλή αναβάθμιση του λογισμικού και κάποιων άλλων παραμέτρων, να μπορεί να γίνεται καύση διαφορετικών καυσίμων, από έναν και μόνο κινητήρα. Δεν αποκλείεται να το πετύχει στο μέλλον, αφού έχει βρει για συνοδοιπόρους εταιρείες όπως είναι οι Argonne National Laboratory, Navistar και Caterpillar.

Αν λοιπόν τα καταφέρει η Χολ, ποιος μας λέει στη συνέχεια πως τα υβριδικά diesel αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με βενζίνη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρικό; Συμφέρει τελικά ή όχι;
Ηλεκτρικό; Συμφέρει τελικά ή όχι;
Μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών (+video)
Μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών (+video)
Απλές συμβουλές συντήρησης του ηλεκτρικού σας πατινιού (+video)
Απλές συμβουλές συντήρησης του ηλεκτρικού σας πατινιού (+video) …
Έσκασε το λάστιχο στο ηλεκτρικό πατίνι. Τώρα τι γίνεται; (+videos)
Έσκασε το λάστιχο στο ηλεκτρικό πατίνι. Τώρα τι γίνεται; (+videos) …
Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά;
Τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά; …
Πώς ξεκολλάμε το αυτοκίνητό μας από την άμμο
Πώς ξεκολλάμε το αυτοκίνητό μας από την άμμο …
Λιγότερο ρυπογόνα τα EV σε σχέση με τα συμβατικά (+video)
Λιγότερο ρυπογόνα τα EV σε σχέση με τα συμβατικά (+video) …
Αρχιτεκτονική 400V ή 800V; Ποια είναι η καλύτερη;
Αρχιτεκτονική 400V ή 800V; Ποια είναι η καλύτερη; …
Ερωταπαντήσεις για την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Ερωταπαντήσεις για την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων …
Από 12.900 ευρώ το υβριδικό Fiat Panda
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Alfa Romeo Tonale στη χώρα μας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 41.900 ευρώ στην Ελλάδα το υβριδικό Opel Astra
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Στην παραγωγή το πιο ισχυρό Mazda της ιστορίας
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Μazda CX-30: 3 νέοι διαθέσιμοι κινητήρες e-skyactiv
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου υβριδικού Kia Sportage
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Από 27.250 ευρώ το Opel Mokka-e
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των Mercedes EQE και AMG EQE 43 4MATIC
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων