Αρχιτεκτονική 400V ή 800V; Ποια είναι η καλύτερη;
Αποτελεί ένα μεγάλο δίλημμα των τελευταίων ετών, αλλά ο νικητής θα είναι ένας και θα το διαπιστώσετε αυτό στις γραμμές που ακολουθούν.
Το άγχος της αυτονομίας αρχικά και ο χρόνος φόρτισης εν δευτέροις αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν κάθε αγοραστή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μια από τις λύσεις που εμφανίστηκαν πρώτα, ήταν η αρχιτεκτονική των 400V, αλλά υπάρχει και αυτή των 800V. Για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο πολύ καλή αυτονομία, πρέπει να τοποθετηθεί μεγαλύτερο πακέτο, το οποίο είναι ακριβότερο, βαρύτερο και επηρεάζει την κατανάλωση. Μια άλλη για τη μείωση του χρόνου φόρτισης, είναι να φορτίζεται λιγότερη ώρα το αυτοκίνητο, σε μερικά λεπτά δηλαδή, υπό την προϋπόθεση, όμως, να υπάρχουν φορτιστές ανά τακτά σημεία, προκειμένου να μην αδειάσει η μπαταρία. Μερικοί κατασκευαστές έχουν επιλέξει το πρώτο και μερικοί έναν συνδυασμό των δύο λύσεων.
Η μείωση του χρόνου φόρτισης είναι ό,τι καλύτερο για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς στην αυτονομία τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μία τεχνολογία που υπόσχεται απίστευτα γρήγορους χρόνους φόρτισης είναι η Quantum, απλά απαιτούνται μερικά χρόνια ακόμα έρευνας, εξέλιξης και ανάπτυξης. Άρα, οδεύουμε προς τον επόμενο δρόμο που είναι η αρχιτεκτονική υψηλής τάσης. Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα τώρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των Tesla, χρησιμοποιούν αυτή των 400V. Όμως, η Porsche Taycan εξέπληξε τους πάντες όταν παρουσιάστηκε, καθώς χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 800V για σούπερ γρήγορη φόρτιση και αποδοτικότητα. Η επιλογή των Γερμανών δεν ήταν τυχαία και το σύστημα αντιγράφτηκε από το αγωνιστικό που μετείχε στην κατηγορία LMP-1 του Λε Μαν.
Πριν προχωρήσουμε στα πλεονεκτήματα των 800V, ας σταθούμε στα 400V, σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται στα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα. Ντεμπούταρε πριν από πολλά χρόνια στο Toyota Prius, άρα αυτήν την τεχνολογία ακολούθησαν μετά οι περισσότεροι, καθώς τα 400V ήταν συμβατά με την υπάρχουσα τότε υποδομή. Το να γίνει η αλλαγή σε 800V, είναι ένα τεράστιο βήμα. Η Lucid, πάντως, με το Air έχει καταφέρει να παράξει το πιο οικονομικό αυτοκίνητο ever, καθώς διαθέτει σύστημα 924V, λόγος που παρέχει στο αυτοκίνητο αυτονομία της τάξεως των 836 χιλιομέτρων. Έχοντας τόσο υψηλή τάση, υπάρχει η δυνατότητα παροχής ίσης ισχύος με λιγότερο ρεύμα, κάτι που σημαίνει λιγότερες απώλειες στο σύστημα ισχύος.
Παράλληλα, λιγότερο ρεύμα σημαίνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο λεπτά καλώδια στο ηλεκτρικό σύστημα και λιγότερος χαλκός στα ηλεκτρικά μοτέρ, μειώνοντας το βάρος ακόμα περισσότερο. Η υψηλότερη τάση, επιτρέπει τη γρηγορότερη φόρτιση γιατί το λιγότερο ρεύμα μειώνει την υπερθέρμανση στο καλώδιο και την πηγή. Η απώλεια γίνεται μεγαλύτερη όταν υπάρχει πολλή θερμότητα και να τελικά γιατί πρόκειται για κάτι το επαναστατικό. Τέλος, οι μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης επιτρέπουν πιο αποδοτική ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, άρα ένα μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας επιστρέφει στην μπαταρία και λιγότερο ξεφεύγει στο περιβάλλον ως θερμότητα.
Αυτή τη στιγμή, πέραν της Porsche Taycan και του Audi e-tron GT, που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, μόνο τα Lucid Air, Hyundai Ioniq 5 και Kia EV6 χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική 800V. Ο Όμιλος Hyundai αποκάλυψε πως αυτή η τεχνολογία θα μεταφερθεί σε πιο προσιτά αυτοκίνητα χωρίς να επηρεαστεί η τιμή τους, με τα Hyundai Ioniq 5 και Kia EV6 να έχουν σπουδαίες ταχύτητες φόρτισης, που μπορούν να χαρίσουν αυτονομία 108 χιλιομέτρων σε μόλις 5 λεπτά φόρτισης, συνδεδεμένα με πηγή DC 350 kW. Ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να συνεχίσει η αρχιτεκτονική των 800V να είναι αποδοτική, αποτελούν τα δίκτυα και οι σταθμοί καθαυτοί. Μόνο μερικοί εξ αυτών μπορούν να την υποστηρίξουν και οι περισσότεροι αφορούν τα δίκτυα των Tritium, Ionity και Electrify America.
Παρά τον μικρό αριθμό τέτοιων φορτιστών, τα πράγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Οι Rivian και GM έχουν αποκαλύψει πως θα προσθέσουν την υψηλή τάση στα μοντέλα που θα ακολουθήσουν, ενώ η Volvo και Stellantis έχουν επίσης παραδεχτεί το ίδιο, όπως, άλλωστε και πολλοί άλλοι κατασκευαστές, όπως είναι οι κινεζικοί XPeng, Nio, Li Auto και BYD. Η αλλαγή θα γίνει με γοργούς ρυθμούς και το 2025, η πλειονότητα των σταθμών θα υποστηρίζει φόρτιση για τάση 800V και έως το τέλος της δεκαετίας, αυτή θα είναι η τεχνολογία που θα κυριαρχήσει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.