Ποιο είναι το φθηνότερο PHEV SUV στην Ελλάδα;
Η αγορά των SUV στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα μεγάλο κοινό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις, καθώς αγγίζουν το 50% το μεριδίου των συνολικών ταξινομήσεων. Η εν λόγω κατηγορία έχει εμπλουτιστεί από κάθε λογής συστήματα κίνησης και επειδή η εποχή το επιβάλει, ο εξηλεκτρισμός είναι πλέον απαραίτητος, για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.
Στην κορυφή των υβριδικών συστημάτων τοποθετείται η τεχνολογία Plug-in Hybrid, καθώς παρέχεται η δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για αρκετά χιλιόμετρα. Ποιο είναι όμως το PHEV SUV που πωλείται στη χαμηλότερη τιμή; Η απάντηση είναι το Renault Captur E-Tech. Το εν λόγω μοντέλο κοστίζει από 37.660 ευρώ (28.711 ευρώ χωρίς φόρους) στην έκδοση Dynamic και είναι πληρέστατο σε όλους τους τομείς.
Ο εξοπλισμός του δεν θα μπορούσε να μην χαρακτηριστεί πλούσιος, καθώς περιλαμβάνει πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας, όπως: 6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση λωρίδας, infotainment με οθόνη 7 ιντσών, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, πλοήγηση, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και πολλά ακόμα.
Όπως κάθε plug-in hybrid αυτοκίνητο, έτσι και το Captur, διαθέτει δύο μικρές θύρες «ανεφοδιασμού», με τη μία να περιέχει τη δεξαμενή καυσίμου και την άλλη την υποδοχή για τη φόρτιση της μπαταρίας. Συγκριτικά με τα άλλα Captur, δεν εντοπίζονται άλλες διαφορές εξωτερικά, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο τον όμορφό του σχεδιασμό.
Στο εσωτερικό θα μπορούσε να πει κανείς πως κυριαρχεί η προσεγμένη ποιότητα, μέσω της χρήσης μαλακών πλαστικών σε πολλές επιφάνειες. Η οθόνη παρέχει τις πληροφορίες που έχει ανάγκη ο οδηγός και μερικές από αυτές αφορούν τα προφίλ οδήγησης, τον τρόπο διαχείρισης της ισχύος, τις εφαρμογές των πολυμέσων και όλα αυτά σε όμορφα και ευανάγνωστα γραφικά.
Οι χώροι για τους επιβαίνοντες είναι αρκετοί για τα γόνατα και τα κεφάλια, με το αυτοκίνητο να χωρά άνετα έως και 5 άτομα. Κάτω από το πορτ-μπαγκάζ βρίσκεται η μπαταρία και ο χώρος ανέρχεται σε 265 έως 375 λίτρα, ανάλογα βέβαια της θέσης του συρόμενου καθίσματος.
Το κινητήριο σύστημα αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 4 κυλίνδρων, με χωρητικότητα 1.598 κ.εκ., ισχύ 92 ίππων και ροπή 144 Nm. Είναι τύπου Atkinson και συνοδεύεται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ. Το ένα έχει απόδοση 66 ίππους και 205 Nm ροπή, παρέχοντας κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ το δεύτερο τύπου HSG (High-Voltage Starter Generator), συνεισφέρει με άλλους 25 ίππους και 50 Nm ροπή. Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται σε 160 ίππους και παρά το βάρος των 1.625 κιλών, το εργοστάσιο δίνει τιμές για το 0-100 χλμ./ώρα, της τάξης των 10,1 δλ. Μάλιστα, για το 80-120 χλμ./ώρα απαιτούνται 6,9 δλ., με την τελική να φτάνει τα 180 χλμ./ώρα. Για τη μετάδοση φροντίζει το 6άρι Multi-Mode κιβώτιο.
Μόνο με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, πάντως, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 135 χλμ./ώρα και να διανύσει σε πιο ήπιους ρυθμούς έως 50 χιλιόμετρα χωρίς να κάψει καθόλου βενζίνη. Η μπαταρία των 9,8 kWh επαναφορτίζεται γρήγορα, καθώς σε οικιακή πρίζα απαιτούνται 5 ώρες, ενώ με τη χρήση wallbox, δεν χρειάζεται πάνω από 3. Από πλευράς κατανάλωσης, η Renault ανακοινώνει 1,3 λτ./100 χλμ. σε μεικτή χρήση, με εκπομπές CO2 30 γρ./χλμ.
Με τα 400 επιπρόσθετα κιλά του Captur plug-in hybrid σε σχέση με το 1.0 TCe LPG των 1.239 κιλών, οι μηχανικοί της Renault έπρεπε να διαμορφώσουν ανάλογα την ανάρτηση, η οποία είναι πιο σφικτή, ώστε να μην μεγαλώσουν σε απαγορευτικό βαθμό οι κλίσεις στις στροφές. Ωστόσο παραμένει άνετο και μόνο σε διαδοχικές ανωμαλίες του οδοστρώματος δίνει την αίσθηση ότι δεν προλαβαίνει να τις απορροφήσει.